Voltige är en av de sex ridsportgrenarna och beskrivs oftast som gymnastik utförd på hästryggen.
Voltigen som sport har sina rötter ända tillbaka till romartiden, då den var en av de sportgrenar som unga romare tränades i. Medeltidens riddare ägnade sig också åt en form av voltige, i full rustning, och under renässansen ingick voltige i unga ädlingars utbildning.
I olympiaden i Antwerpen 1920 var voltigen för första och hittills enda gången en olympisk gren. Belgien vann och det svenska laget tog en hedrande tredjeplats. På den tiden var voltigen fortfarande en manlig sportgren och Sveriges lag bestod uteslutande av militärer. Övningarna var också lite annorlunda från den voltige vi har idag.
Voltige kan tävlas på olika sätt; som individuell, i par (pas de deux) och i lag.
En voltigör som tävlar individuellt är alltid uppe på hästen ensam, men tävlar såklart tillsammans med en linförare och en häst.
Ett pas de deux lag tävlar i par om 2 tillsammans med en linförare och en häst. Där utförs övningar liknande lagens kürer men då endast med dessa två voltigörer.
Ett svårklass voltigelag består av sex voltigörer samt en linförare och en häst. Tävlar laget i lättklass får det vara mellan 3-7 voltigörer samt en linförare och en häst som tävlar i laget.
Den viktigaste medlemmen i både lag, pas de deux och individuellt är ändå voltigehästen.
En voltigehäst måste ha ett stabilt psyke och vara väl tränad för sin uppgift: att samtidigt som den förflyttar sig runt i cirkel i galopp eller skritt utgöra ett stadigt underlag för en eller flera voltigörer i olika balanskrävande övningar. Sånna hästar växer inte på träd vilket gör dem desto mer värdefulla för oss. Utan voltigehästarna skulle vår sport inte vara ens i närheten av så fantastisk som den är.
För att få tävla i voltige måste man vara sju år, däremot finns det ingen övre åldersgräns.
En voltigetävling består av två moment, dels de obligatoriska grundövningarna, dels ett fritt program, en kür.
De obligatoriska övningarna utförs av samtliga tävlande i början av tävlingarna och varierar smått beroende på ålder och klass. Grunden, som dessa övningar kallas, bedöms efter utförande mellan 0-10 poäng.
Küren är ett fritt program som deltagarna själva komponerar till musik och domarna bedömer bland annat sammansättning, svårighetsgrad och helhetsintryck mellan 0-10 poäng.
Totalpoängen för ett program delas alltid upp i 4 delar varav alla är värda 25% var av totalpoängen. A. hästens poäng, B. tekniska poäng (svårighetsgrad, helhetsintryck), C. artistiska (hur programmet fungerar till musiken, sammansättning), D. tekniska poäng.
Under tävlingar har ett lag 6 minuter för grundövningarna och 4 minuter för küren. Under küren måste samtliga sex lagmedlemmar hinna vara uppe på hästen minst en gång.
Individuella tävlande gör sina grundövningar utan tidspress och har en minut för att utföra sin kür.
När man tävlar i par, pas de duex, utför man endast kür och har då två minuter på sig uppe på hästen.
Låter detta som något för dig? Tveka inte med att höra av dig med frågor och intresseanmälan. Vi har oftast platser och rum för alla.
Copyright © All Rights Reserved